1261 лв. държавна такса е внесъл бившият премиер Симеон Сакскобургготски по сметката на Пловдивския окръжен съд, за да бъде насрочено дело по исковата му молба за възстановяване на двореца “Кричим”. Сумата е определена на база данъчната оценка на сградите – една основна и 11 допълнителни постройни, която според удостоверението е 31520 лева.

Искът на Симеон и сестра му Мария-Луиза Хробок обаче е оставен без движение заради липсваща данъчна оценка на земята, която е в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски. Експертиза по друго, административно дело за двореца, не успя да установи идентичност на претендираните от бившия премиер и сестра му 371 декара ниви с тези, които са актувани като държавна собственост и се стопанисват от НСО. По гражданското дело обаче Сакскобургготски е получил поисканото от адвокатите му удължаване с 3 седмици на седемдневния срок, в който трябва да представи данъчна оценка на земите, за да стартира делото. То ще бъде първото, което бившият премиер води за претендиран имот.

Искът на Симеон и сестра му, заведен на 29 май срещу българската държава, е по чл. 108 от Закона за собствеността. Ответник ще бъде министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Областният управител на Пловдив Тодор Петков пък атакува преди месец във Върховния административен съд решението на Административния съд в Пловдив, който обяви за нищожен отказа му да възстанови по административен ред двореца "Кричим" и прилежаща земя на Симеон и сестра му. Когато обяви решението си да продължи съдебната битка, Петков заяви, че и тройната експертиза по делото, и показанията на вещите лица не са установили идентичност на претендираните от Сакскобургготски земи с актуваните като държавна собственост имоти и парцели около двореца в Кричим. Заключението на тройната експертиза по този процес бе, че бившият цар има имоти в района, но няма данни дали те съвпадат с тези в искането му за възстановяване.