слово на Сливенският митрополит Йоаникий
73871

Your browser doesn’t support HTML5 audio

слово на Сливенският митрополит Йоаникий

Your browser doesn’t support HTML5 audio

слово на Пловдивският митрополит Николай

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Житие на Св. Марина

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Румънските свещеници даряват икона на Св. Георги
  • слово на Сливенският митрополит Йоаникий
  • слово на Пловдивският митрополит Николай
  • Житие на Св. Марина
  • Румънските свещеници даряват икона на Св. Георги

Стотици миряни се поклониха пред иконата на Св. Марина и мощите на Св. Мина в едноименната митрополитска църква в Пловдив на днешния храмов празник. Честването паметта на света великомъченица Марина започна в 9 часа с празнична архиерейска света Литургия от Сливенския митрополит Йоаникий и Пловдивския Митрополит Николай. В богослужението се включиха и митрополитът на гр. Драма, Гърция Месемврийски Яков, Епископ Сионий от Троянския манастир, игуменът на Бачковската света обител Архимандрит Симон, предстоятелят на митрополитския храм Знеполският Епископ Арсений, както и свещеници от Румънската православна църква.

В словото си Сливенският митрополит Йоаникий призова за „укрепване силата на духа, без който не се случват победи в човешкия живот. Славата бързо отминава, а богатството изчезва, но вярата - остава“, каза още митрополит Йоаникий.

„Да няма бедствия: земетресения, наводнения, пожари и бури, нашествия, междуособици и размирици“ – за това се помоли пловдивският митрополит Николай в словото си за празника на Св. Марина. На имениците той пожела здраве и благоденствие и достойно да носят святото име на великомъченица Марина.

В знак на признателност представителите на Румънската епархия подариха на храма икона на Свети Георги с пожеланието „да се окачи като печат на любовта, която носим в себе си“.



Из Житието на Св. великомъченица Марина:

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. Баща й я възпитал в идолопоклонство, но Господ Бог по Своята милост й дал да узнае истината и я призовал при Себе си. Преди смъртта Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след дълги мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимилиан. Свети великомъченик Мина е бърз застъпник и помощник за всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра. Той  особено помага при телесни болести и недъзи, слепота, за благополучно задомяване, ако ни е откраднато нещо или сме загубили нещо, при опасност от насилие над жени и девойки и др.

Светите мощи са поставени в центъра на храма. След  празничното богослужение всички желаещи имат възможност да се поклонят на светинята и да получат осветен памук от светите мощи за благословение. Храмът ще бъде отворен,  докато има желаещи за поклонение.