Помолиха Св. Марина Да няма бедствия!
Помолиха Св. Марина Да няма бедствия! / Петър Тодоров
слово на Сливенският митрополит Йоаникий
73871
слово на Сливенският митрополит Йоаникий
слово на Пловдивският митрополит Николай
Житие на Св. Марина
Румънските свещеници даряват икона на Св. Георги
  • слово на Сливенският митрополит Йоаникий
  • слово на Пловдивският митрополит Николай
  • Житие на Св. Марина
  • Румънските свещеници даряват икона на Св. Георги

Стотици миряни се поклониха пред иконата на Св. Марина и мощите на Св. Мина в едноименната митрополитска църква в Пловдив на днешния храмов празник. Честването паметта на света великомъченица Марина започна в 9 часа с празнична архиерейска света Литургия от Сливенския митрополит Йоаникий и Пловдивския Митрополит Николай. В богослужението се включиха и митрополитът на гр. Драма, Гърция Месемврийски Яков, Епископ Сионий от Троянския манастир, игуменът на Бачковската света обител Архимандрит Симон, предстоятелят на митрополитския храм Знеполският Епископ Арсений, както и свещеници от Румънската православна църква.

В словото си Сливенският митрополит Йоаникий призова за „укрепване силата на духа, без който не се случват победи в човешкия живот. Славата бързо отминава, а богатството изчезва, но вярата - остава“, каза още митрополит Йоаникий.

Помолиха Св Марина "Да няма бедствия"
netinfo

„Да няма бедствия: земетресения, наводнения, пожари и бури, нашествия, междуособици и размирици“ – за това се помоли пловдивският митрополит Николай в словото си за празника на Св. Марина. На имениците той пожела здраве и благоденствие и достойно да носят святото име на великомъченица Марина.

Помолиха Св Марина "Да няма бедствия"
netinfo

В знак на признателност представителите на Румънската епархия подариха на храма икона на Свети Георги с пожеланието „да се окачи като печат на любовта, която носим в себе си“.

Из Житието на Св. великомъченица Марина:

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. Баща й я възпитал в идолопоклонство, но Господ Бог по Своята милост й дал да узнае истината и я призовал при Себе си. Преди смъртта Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след дълги мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимилиан. Свети великомъченик Мина е бърз застъпник и помощник за всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра. Той  особено помага при телесни болести и недъзи, слепота, за благополучно задомяване, ако ни е откраднато нещо или сме загубили нещо, при опасност от насилие над жени и девойки и др.

Светите мощи са поставени в центъра на храма. След  празничното богослужение всички желаещи имат възможност да се поклонят на светинята и да получат осветен памук от светите мощи за благословение. Храмът ще бъде отворен,  докато има желаещи за поклонение.