Няма пари за кромлеха в Старо Железаре
72460

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма пари за кромлеха в Старо Железаре
  • Няма пари за кромлеха в Старо Железаре

Няма пари за реставрацията и консервацията на кромлеха в хисарското село Старо Железаре. Това се каза за Дарик регионалният инспектор за Южен цетрален район в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата (МК) Стоилка Игнатова.

Археологическият обект е от типа Стоунхендж и е единствен по рода си в Горна Тракия. Той бе разкрит през 2002 година от екипа на д-р Георги Китов, припомни Минка Плювкова от читалището в Старо Железаре. (Какво представлява обектът можете да чуете в прикачения файл)

Кромлехът се намира в изключително тежко състояние в резултат на иманярски интервенции и атмосферни влияния. За допроучване на останалата част от могилния насип, както и за извършване на консервационно-реставрационни дейности, e необходим голям финансов ресурс. С такъв обаче, не разполага нито министерството, нито община Хисаря, уточнява Стоилка Игнатова.

През март междуведомствена комисия при дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ е констатирала тежкото състояние на подмогилното каменно съоръжение.



Комисията прецени, че най-адекватният подход е след укрепване на елементите на съоръжението, то да бъде консервирано чрез засипване по определена технология и възстановяване на могилния насип, в съответствие със световната практика за опазване  на застрашени и в аварийно състояние обекти. Това се налага, тъй като няма осигурени средства за консервацията му и има реалната опасност кромлехът окончателно да бъде разрушен. Няма възможност да се осигури и постоянна охрана, допълва репионалният инспектор.

Междувременно трима активисти за спасяването на кромлеха в Старо Железаре започнаха кампания за набиране на средства за спасяването му. До момента са събрани над 10 000 лв., съобщи за Дарик кметът на Старо Железаре Илия Тонов.