Нови две жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще забавят изпълнението на Транспортния проект на Пловдив, научи Дарик радио.

Става въпрос за частта, която предвижда изграждане на Център за управление на трафика в бившия хотел на Ванко 1, за 6 млн. лева.

Първоначално 11 фирми се бореха за изграждане на центъра, но след това 7 от тях бяха отстранени. Самата поръчка беше спечелена от българо-немски консорциум.

В началото на годината конкурсът беше обжалван от 4 фирми, които имаха претенции относно комисията и условията, заложени в поръчката. КЗК отхвърли 3 от жалбите, а по последната постанови община Пловдив да направи ново класиране, в което да включи една румънска фирма, която беше отстранена от надпреварата.



Новото класиране, в което обаче румънците отказаха да участват, поради липса на интерес, отваря законова „вратичка“ за нови жалби, от която се възползват 2 от фирмите, чиито жалби бяха отхвърлени първия път.

Тъй като по закон КЗК е длъжна да образува производство, процедурата по изграждане на Център за управление на трафика ще се забави минимум с 1 месец и то при положение, че Комисията оставите жалбите без уважение.