В началото на октомври със знака на Издателска къща „Хермес“ излизе романът „Камбаната“ от Недялко Славов.

По този повод стартира и Националното литературно турне на автора, което премина с премиера на новата му книга в София преди седмица, и ще продължи в още 5 български града – Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Бургас. Днес спирката на турнето е в Града на тепетата, където от 18,00 часа в Книжарница „Хермес“ – Централ на ул. „Княз Александър І“ 43 писателят ще представи романа си.

Камбаната“ носи изключителен емоционален и социален заряд и е поредното доказателство, че Недялко Славов е явление в съвременната българска литература. Само за няколко години той написа четири романа, които впечатлиха читателската общност и спечелиха авторитетни литературни награди, сред които - „Хр. Г. Данов“ - за романа „Фаустино“, „Пловдив“ - за романите „Портрет на поета като млад“ и „432 херца“, и „Хеликон“ - за романа „432 херца“.

Най-голямото признание за него обаче си остава интересът на читателите, които с нетърпение очакват петия му роман - „Камбаната“. За всички тях Издателска къща „Хермес“ организира Националното литературно турне. То ще даде възможност на почитателите на Недялко Славов да видят и чуят на живо един от най-интересните и провокативни български писатели .



За книгата

Бившият затворник Вено се завръща в родното си село, преследван от спомена за голямата си любов. Но вместо в родното си село той слиза в ада. Опустошението е пълно... Попада в територия, където няма закон и право, човещина и състрадание. Останал е само див нагон за оцеляване. Убийства, изнасилвания, грабежи и мародерство, това е ежедневието на оцелелите там българи.

Ден след ден този уж закоравял престъпник се превръща в закрилник на безпомощните си съселяни и защитник на Христовата вяра. На него поп Васил в предсмъртния си миг поръчва да пази камбаната (и вярата) от набезите на мематите. Така той приема кръста и върви към предизвестената си смърт.

Но появи ли се Любовта, пътищата на съдбата се преначертават...

Отзиви

След „Калуня-каля“ романът на Недялко Славов „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности.

Стойо Вартоломеев

Мощното поетическо слово на Недялко Славов пресъздава в „Камбаната“ разказа на един убиец за страданията на човешката душа и за нейния път към добродетелността. Вярването, че камбаната притежава магическа и божествена сила, е в основата на този роман. В него магическа е силата на сетивността, а божествен е моралът, който той проповядва.

Младен Влашки

Възхитителна! Потресаваща! Изумителна!

Много, много още епитети могат да се изредят за „Камбаната“ на Недялко Славов, но едва ли е нужно – читателят, който разтвори тази книга, сам ще продължи редицата.

 

Честно казано, българската литература отдавна чакаше такова силно, така въздействащо произведение. Това е роман, който звънти – „Камбаната“ бие за всекиго от нас, бъдете сигурни. И дано имаме сетивата да я чуем, защото глухи ли сме – погубени сме...

Митко Новков