Безработицата в Пловдивска област реално не съществува. Това коментира в ефира на Дарик управителят на компания за производство на компоненти за бяла техника и автомобилостроене Красен Кръстев, по отношение на съществуващите несъответствия в пазара на труда.

Пловдив е на 7-мо място по заплати в страната

По думите му, част от т.нар. "перманентно безработни" са ангажирани в сивата икономика на страната, а останалите, регистрирани в бюрата по труда - работят в чужбина. 

Мениджърът заяви също, че няма ясно изразена тенденция на завръщане на българи, емигрирали в чужбина по финансови причини, но има желание от тяхна страна. С тях са водени много разговори, дори са провеждани интервюта, но в повечето случаи завръщането се оказва само хипотеза, допълни той.

Според него, за да се случи това, са нужни сериозни капиталови инвестиции, висока добавена стойност на производството и реиндустриализация на страната.


Топ мениджъри обсъждат в Пловдив новите тенденции в индустрията

Председателят на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев също подкрепи тезата, че безработицата е по-ниска от обявения процент в официалната статистика.

За пример той посочи община „Марица“, в която според него безработица реално няма. Той изтъкна и друг парадокс. По думите му, постоянно се алармира за глад на специалисти, а в действителност компаниите не търсят такива или това се случва изключително рядко.

90% от завършващите ученици в Професионална гимназия за електротехника и електроника - Пловдив (ПГЕЕ) продължават професионалната си реализация като следват висше образование, но се забелязва тенденция част от тях все по-често да записват задочно, за да запазят работното си място, което са получили по време на производствената си практика в 11 клас. Това коментира зам.-директорката на гимназията Елена Динчийска.

По думите й, кадри от училището се търсят все повече и повече от страна на бизнеса. В момента над 20 фирми предлагат реални работни места за възпитаниците на гимназията, най-вече чрез предоставените им възможности за първоначален стаж.

Тази година в ПГГЕ за първи път има прием на ученици в дуално обучение в специалността „Електрообзавеждане на производството“.