След като на предишното заседание на ОбС предложението за смяна на директора на бившата Първа градска болница д-р Галина Карауланова беше отложено, сега то отново е част точките, които ще дебатира и гласува на днешната си сесия градския парламент. Персоналът на лечебното заведение отново ще протестира срещу решението на администрацията.

На 10 ноември около 30 медици от пловдивската болница изразиха своето недоволство пред залата на местния парламент срещу освобождаването на управителя си и последващото сливане на лечебното заведение с Втора градска болница. Според персонала, смяната на управителя в този кризисен за МБАЛ "Свети Мина" момент е нецелесъобразна. Медиците настояват, че от назначаването на д-р Карауланова до момента, финансовото състояние на болницата е започнало да се стабилизира. По думите им, приходите в лечебното заведение в последната година са стигнали 3 млн. лева, а средномесечният лимит е нараснал до 264 000 лева. Те са притеснени, че при евентуално сливане, поради дублиращи дейности на двете болници, много хора могат да останат без работа. Според доктор Цветан Деведжиев, зад смяната на управителя и сливането с друго лечебно заведение прозират частни интереси.

Причината за смяната не е липсата на мениджърски качества у д-р Карауланова, а това, че има различия между нея и Община Пловдив по отношение на решението на администрацията за сливане на лечебното заведение с МБАЛ „Свети Пантелеймон“, поясни вече кметът Иван Тотев и уточни, че не става въпрос за пребазиране, а за юридическо сливане, при което сградният фонд и персоналът ще бъдат запазени.

Предишният протест на медиците от бившата Първа градска болница не е първи. В началото  на месец октомври те настояха принципала в лицето на ОбС на Пловдив спешно да се реши проблема със заплатите им, както и с финансовото оздравяване на лечебното заведение.