Представители на младежката организация "Лесбийки, гейове, би- и трансексуални-действие" организират мирен протест в Пазарджик срещу приетата Наредба за обществения ред на местната община. Ще покажем на жителите на града, че не ни е страх от заплахи, съобщи за Дарик председателят на организацията Марко Марков. В декларацията, разпространена преди протеста, се казва, че хората с различна сексуална ориентация, които ще дойдат в Пазарджик имат пълно доверие в професионализма на полицията.

Мирната демонстрация ще бъде на централния площад „Константин Величков". Организаторите на уникалния за града протест обещават интересна и оригинална акция, с цел запознаване на пазарджиклии с техните основни граждански и човешки права.

Марко Марков не отрече, че членовете на организацията, са притеснени от заявката на Български национален съюз, които преди седмица декларираха, че ще организират контрапротест в същия ден и на същото място в Пазарджик. Припомням, че в Наредбата за обществения ред пише, че се забранява публично демонстриране на сексуална и друга ориентация на обществени места. Той е атакуван от Добромир Добрев и Радослав Стоянов пред Комисията за защита от дискриминация. Решението на Комисията, която вече разгледа казуса, се очаква до идната сряда.

Членове и симпатизанти на Български национален съюз ще присъстват на протеста на хората с различна сексуална ориентация, заяви регионалният председател на организацията в Пазарджик Атанас Кръстев. Той бе категоричен, че няма да има контрапротест, а изразяване по мирен начин на позицията на БНС относно скандалният казус с Наредбата за обществения ред. По повод опасенията на хомо, би- и транссексуалните за безредици, Кръстев заяви, че от позицията си на граждани няма да допуснат, като домакини, ескалиране на напрежението и излизане от рамките на добрия тон. По повод спекулации по темата, от Български национален съюз разпространиха и декларация в която се казва, че въпреки категоричната си позиция против действията и твърденията на организацията ще изразят несъгласието си по мирен начин, в рамките на закона и без специален контрамитинг, а като редови граждани на Пазарджик.