Фенове на футболния отбор "Локомотив Пловдив" успяха да доведат 50 жени и деца от Украйна до България, каза за БТА Радко Врагов, един от групата, като уточни, че са били с личните си микробуси и леки автомобили и са пристигнали в България на 4 март.

Бежанците са отведени в София, откъдето ще бъдат разпределени из страната. По думите му решението да се включат в извозването на бягащите от войната украинци е дошло след като са видели първите кадри с жени и деца, които стоят на границата и не знаят накъде и как да тръгнат. Инициативата е на привърженици на черно-белите от групата Magic of Plovdiv.

В акцията, по думите на Врагов, участват много хора - едни от тях пътуват до границата на Украйна и Румъния, откъдето са взели хората, други са участвали със средства, трети са подпомогнали групата логистично. Врагов подчерта, че привържениците на "Локомотив" са отговорни хора и това не е първата им акция в подкрепа на благотворителна кауза. Няма как да останеш безучастен като виждаш страдащи хора и като знаеш от какво бягат, а и не знаят къде избягат, каза той.

Групата е била в постоянен контакт с Центъра на бесарабските българи, откъдето са им подавали непрекъснато информация и така са успели в рамките на два дни да приберат в България украинските жени и деца, каза още Радко Врагов.


Определени са местата, където ще бъдат настанени бежанците. Той добави, че продължават да държат контакт с центъра и ако се наложи ще се организират и ще направят и други курсове - вече по-спокойни, след като имат опита. Ние сме колектив - обсъждаме, пременяме и решаваме, подчерта Врагов.

"За първи път се сблъсках с подобно нещо - стресът, който тези хора изживяват е голям. Те са много разтревожени веднъж, че бягат от войната, втори и трети път, че семействата им са разделени, тъй като мъжете остават в Украйна, качват се при непознати хора, не знаят къде отиват и какво ще им случи", коментира още Врагов.
БТА