“Марица” е общината, която е първенец в страната с най- много подадени проекти в Министерството на околната среда и водите, съобщи министър Джевдет Чакъров. Той присъства на първа копка на канализацията на село Трилистник. Проектът е за 7,5 милиона лева, а на първия етап в строителството на колектор ще бъдат усвоени 1, 5 млн. лв.

Два от проектите на община Марица са за строителство, осем - за техническа помощ. В Пловдивска област има подадени проекти от 14 общини. Четири - Пловдив, Куклен, Стамболийски и Перущица, не са подготвили нито един проект. В момента има огромен финансов ресурс, трябва да се научим да го оползотворяваме, каза министърът. Той припомни, че 148 милиона лева ще бъдат отпуснати за общините основно във водния сектор. Приоритет е изграждането на пречиствателни станции.

Чакъров подчерта, че България има 98% изградена водоснабдителна мрежа, което ни поставя на едно от първите места в Европа. Тя обаче трябва да бъде модернизирана и реконструирана, за се подобри качеството на водната услуга и за да не губи ресурса на питейната вода. На този етап от канализационна мрежа в страната са обхванати малко над 3,8 милиона души. Изградена е канализационна мрежа с дължина около 9000 километра. Свършеното обаче е едва половината от това, което трябва да се изгради, обясни министър Чакъров.
Той посочи, че до момента в министерството в сектор “Води” са постъпили 191 проекта. 113 от тях са за строителство във водния сектор, а 59 - за отпадъци и техническа помощ.