Явор Гечев от фондация "Четири лапи"
78176

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Явор Гечев от фондация "Четири лапи"
  • Явор Гечев от фондация "Четири лапи"

Задължително трябва да бъде създадена Зоополиция, защото тя ще бъде полезна на обществото ни като цяло. Това каза в ефира на Дарик Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

Обособяването на подобно специализирано звено към МВР ще стопира както насилието над животни и трафикът на защитени видове, така и до намаляване на случаите на домашно насилие, категоричен бе Гечев.

Той цитира статистика на ФБР, според която при 70% от случаите на домашно насилие, агресорът е посегнал първо на домашният любимец, след което агресията се е пренесла към членовете на семейството.

Насилието над животни се е превърнал в модел на поведение, който се толерира от бездействието на полицията и прокуратурата. В сегашната система, те гледат с пренебрежение към подадените сигнали за насилие над животни, каза още Гечев.



Той бе категоричен, че най-важно е гражданското общество да се обяви против насилието като цяло, независимо дали инициативата за създаването на Зоополиция се осъществи.

Явор Гечев постави акцент и върху детската агресия. По думите му, все по-често малчуганите са тези, които насилват животните.

Не само, че случаите на насилие на животни се увеличават, но и възрастовата граница на извършителите пада и в момента е достигнала до фрапиращи нива. Според Гечев, това е пътят, по който се раждат престъпниците и убийците.

/Повече по темата, чуйте в прикачения аудио-файл/

Петицията, в подкрепа на създаването на Зоополиция в България, можете да подпишете ТУК