Сериозен ръст на търсенето на носии, реплики на хайдушки оръжия и допълнения от автентичното облекло от времето на комитите отчитат от Етнографския ареален комплекс в Златоград. През последните години двойно повече хора са проявили интерес към тях.

Работилниците в комплекса получават все повече поръчки от цялата страна, както и от българи от Канада, Великобритания, Германия. Покупките на мъжки и женски носии, облекла в етно стил, гайди, геги, чанове, барутници, ножове, ками, реплики на пушки осезаемо се увеличават в сезона на съборите и при възстановки на исторически събития от българската история.

Ретро и антикварните модели са модерни, категорични са майсторите в работилниците в Стария град. В Етнографския комплекс работят грънчарска, ножарска, сарашка, резбарска, златарска, терзийска, тъкачна, гайтанджийска и цървулджийска работилници, чиито изделия стават все по-актуални.

Участниците във възстановки на въстания и различни исторически събития пазаруват от чаршията в Златоград облеклото и всички атрибути, свързани с пресъздаване на образите от преди векове. Като задължителен елемент се включват  и реплики на стари пушки.


На Празник на златоградското чеверме на 5 май, повечето от гостите и участниците ще бъдат в народни носии.