Николай Дичев за недоволството на ракиджиите
85861

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Николай Дичев за недоволството на ракиджиите

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Николай Дичев за недоволството на ракиджиите
  • Николай Дичев за недоволството на ракиджиите
  • Николай Дичев за недоволството на ракиджиите

Общият обем на дестилационните инсталации да е 1000, а не 500 литра, както е според сега действащия Закон. Да паднат ограниченията им за работа само в периода от януари до юни и те да могат да функционират през цялата година, а с акциза да се занимават общините, а не собствениците на малките дестилерии и ракиджийници – това са трите искания, с които в националния протест в София днес се включиха близо 100 човека от пловдивския регион.

Пред Дарик радио Николай Дичев, собственик на казан в село Брани поле, заяви, че с колегите му искат да бъдат чути, защото с правилата в момента се поставя на карта съществуването на малкия бизнес, който изхранва обикновено едно -две семейства, а е със сериозна инвестиция. Има хора, които са теглили кредит и са заложили къщите си, тъй като за да отговаря на изискванията, една малка дестилерия или ракиджийница изисква 100 хиляди лева и повече“, каза той. Към него работят двама души и той пита какво да им каже след месец юни, когато по закон трябва да спре работа на малкия си казан.

Ще продължим да протестираме, докато ни чуят, категоричен е Дичев, според когото правилата сега засягат около 10 хиляди души в  цялата страна, в това число и лозарите, които продават гроздето си на малките винопрозиводители и домашни майстори на ракия.

Ще минат ли те в сивия сектор, ако не се промени законът и защо собствениците на малки казани са обидени, когато се употребява думата „шльокавица“ - още в аудиото.