Безпрецедентно дело срещу здравното министерство завежда жена, болна от муковисцидоза
79000

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Безпрецедентно дело срещу здравното министерство завежда жена, болна от муковисцидоза
  • Безпрецедентно дело срещу здравното министерство завежда жена, болна от муковисцидоза

Безпрецедентно дело срещу Министерството на здравеопазването за близо 60 хиляди лева завежда 39-годишната медицинска сестра Камелия Чернева от Асеновград страдаща от рядката болест муковисцидоза. Това съобщи нейният адвокат Снежана Стефанова на пресконференция в Пловдив.

От 2008 година се води битка срещу дискриминацията на Здравното министерство да не е предоставена самостоятелна клинична пътека за лечение на болестта. През 2013-та година тази дискриминация бе доказана, а от 2015-та година клиничната пътека е регламентирана, но на прекалено ниска цена, обясни адв. Стефанова.

Клиничната пътека е на стойност 990 лева, а в дадени случаи еднодневното лечение на болестта струва 900 лева, обясни Камелия Чернева. По думите й, за поддържането на живота й, са необходими по 2 антибиотични курса годишно, всеки на стойност около 7000 лева.

Това, което искам е министерството да ми изплати парите, които аз и моето семейство сме давали за лечението ми през последните 5 години на стойност близо 24 хиляди лева и още 35 хиляди лева за неимуществени вреди, обясни Чернева.



Тя отбеляза, че през 2009 година е изписана от болница с диагноза "тежка кислородна недостатъчност" и оттогава се самолекува.

Не бива да се мълчи, когато се нарушават човешки права, защото по този начин се толерират неправдите, категорична бе Камелия Чернева.