Акушер построи църква от сламени пръчици
77229

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Акушер построи църква от сламени пръчици
  • Акушер построи църква от сламени пръчици

Църквата на Асеновата крепост от сламени пръчици измайстори смолянският акушер-гинеколог д-р Антон Лалов.  Правенето на сламени къщички, църкви, вятърни мелнички и други неща, са му хоби още от ученическите години. Досега д-р Лалов е сътворил над 20 макета, като голяма част от тях е осветил с диодни ленти.

„Жалкото е, че не съм ходил там, а съм го правил по снимки, хареса ми като обект, той не е труден за изработка в интерес на истината“, разказва докторът.  По думите му всичко е въпрос на фантазия и когато хареса нещо, решава и го прави.


Една от неговите къщички е идея от снимка на проект на вилно селище в Момчиловци. Църквата, направена по подобие на „Манастирът“ от село Гела, лекарят е дарил на храма „Свети  Дух“ в Смолян, за да радва очите на миряните.

Друг макет на църква е правен по снимка от списание „Светът отблизо“, показваща областта Марамуреш в Румъния, където има около 100 такива дървени църкви от 13 век.




„Различно време е необходимо за направата на един макет, аз не съм от най-свободните хора. Но когато се занимавам с това, не усещам как минава времето. Много хора може да ме мислят за странен човек, но на мен ми харесва, това носи ми удовлетворение, действа ми успокояващо. Всеки макет сам по себе си е уникат“, каза д-р Антон Лалов.

Следващият му макет от слама ще бъде на къща, категоричен е лекарят. Има и идея да направи макет на най-големия храм в Родопите - църквата „Свети  Висарион Смоленски“, но тя ще му отнеме много повече време, тъй като куполите и прозорците ще са сложни за изпълнение, смята д-р Лалов.

„С много желание се занимавам с тази дейност, нямам никаква техника, правя всичко с двете си ръце, предизвикателство е пред мен да видя, че се е получило както трябва“, каза лекарят.

Макетът на църквата на Асеновата крепост ще бъде използван за добра кауза. Той ще бъде продаден на търг с благотворителна цел на годишната сбирка на Ротари клубовете от страната, разказа докторът, който също е член на клуба в Смолян.


Д-р Антон Лалов е познат на всички родопчани. Има стаж над 24 години в болницата като акушер-гинеколог, бил е и директор на здравното заведение. Докторът също обича много да пее и да свири на акордеон.