През юни 2017-та година ще бъдат пробягани 196 км от първия трансграничен ултрамаратон България – Гърция. Това стана ясно след среща на организаторите от Сдружение „Български ултрамаратони” с представители на 6-те общини, през които минава трасето. На срещата подробно бяха разяснени предимствата от провеждането на подобен формат на Балканите.

Николай Марангозов от Сдружението представи трасето, което стартира от Асеновград. В България маршрутът включва 40% горски пътеки и 60% черни пътища с предвидени 13 подкрепителни пункта.

Ще се премине през Резерват „Червената стена”, в който има 645 вида растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България. След изкачване на връх Червената стена, трасето отвежда към хижа Марциганица, оттам бегачите поемат към с. Югово, по пътя минават през стар Римски мост и 4 км. след него достигат първото село. Маратонът продължава през хижа Пашалийца, след която следва 10 км. спускане до село Павелско. Следват 500 м. по равен път до село Хвойна и 4 км. до село Малево. След нови 7 км изкачване и 3 км спускане, състезателите стигат до село Орехово. На 82-рия километър се намират Чудните мостове, от тях предстои изкачване до Глухите камъни и хижа Изгрев. Започва голямо спускане от 10 км. до село Широка лъка, което е известно с богатата си история, уникална и автентична архитектура и чиста природа. От Широка лъка се продължава до връх Турлата през село Солища, докато не се изкачи и до връх Перелик. Предпоследният пункт на българска земя ще бъде разположен на Чаирските езера, след което състезателите ще преминат на територията на южната ни съседка с финал в Паранести, Гърция ”, разказа Марангозов пред присъстващите.

Организаторите определиха, че събитието се очаква да бъде проведено през месец юни догодина, след получаване на съответните разрешителни от министерствата на външните работи на България и Гърция.



Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов сподели своя опит като кмет на община-домакин на трите издания на маратона „Персенк Ултра”.

Представителите от общините Лъки, Чепеларе и Смолян с ентусиазъм приеха идеята за реализирането на проекта „Първи трансграничен ултрамаратон на Балканите – ТрансРодопи“, като занапред се очаква да започне и същинската работа по подготовката на това състезание.