За първи път тази година Празникът на Стария град ще продължи през цялата последна седмица на септември. Наред с традиционните фестивали „Сцена на кръстопът”, „Международни дни на фотографията”, видеофестивала „Фасада”, „Дни на музиката в Балабановата къща” и др., ще бъде открит и още един нов фестивал - „Стрийт арт фест”. Неговата цел е да превърне в произведения на изкуството старите и нашарени с безразборни графити стени на сградите зад Драматичния театър.

Този сезон с променен формат ще е и куклено-театралния фестивал „Двама са малко – трима са много”, като в програмата му “TheatAir” са включени предимно представления, инсталации, пърформанси и шествия в откритите градски пространства. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да гледат и спектакъла „Вграждане” на Държавния куклен театър, който тази година донесе под тепетата цели две награди „Икар” - за куклен спектакъл и за музиката на Христо Намлиев.

Месецът на културата в града започва още на 1 септември с концерт на Античния театър на обичания в цял свят симфоничен цигански оркестър на 100-те унгарски цигулари.

Млади автори ще превземат къща „Хиндлиян” и къщата на мексиканската графика по време на Есенните изложби. Официалният старт на експозициите от проекта  „Форсиране на избора” също е на 1 септември в двора на Балабановата къща. В него са поканени Александър Петков, Дарина Пеева, Димитър Генчев, Елеонора Друмева, Зина Неделчева, Калия Калъчева, Лора Пармакова, Любомир Кръстев, Нина Русева, Стоян Дечев. Младите художници имат богата биография от самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Те са носители и на много международни награди.



Баня Старинна  ще бъде домакин на Седмицата на съвременното изкуство, подредена от Илина Коралова. Темата е “Смущения в структурата”, илюстрират я с инсталации автори от България, Германия, Австрия и Турция.

Пиратски кораб ще акостира на Главната като част от атракциите в съпътстващата програма на 17-тия Международен есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Внушителната галера е  декор на „Островът на съкровищата” – спектакъл на Драматичен театър Пловдив, и ще рекламира най-престижния театрален форум под тепетата. „Сцена на кръстопът” ще стартира на 10 септември с премиерата на „Възвишение” по нашумялата едноименна книга на писателя Милен Русков. За първи път в това издание е включен и финалът на Националния поетичен конкурс „Добромир Тонев”.

Богатата културна програма продължава и през октомври с „Пловдивски джаз вечери”. Гости на тазгодишното издание са D-TAILZ България RAMONVALLE TRIO от Куба и FREE FLAMENKO TRIO със специалното участие на Теодосий Спасов.

На 7 октомври в Дома на културата „Борис Христов” по време на представянето на новия самостоятелен албум на Константин Цеков “Take the ferry home” ще участват   Иван Лечев, Веско Ешкенази, Михаил Йосифов, Ивайло Звездомиров и др.