Професионалният празник на българските железничари се отбелязва през първия неделен ден на м. август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който да се отбелязва професионалния празник на железопътните служители в нашата страна, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.


От началото на 2009 г. до момента за прояви на висок професионализъм са наградени 13 локомотивни машинисти и работници по ремонта в локомотивните депа; 4 служители на превозни бригади в пътнически влакове и 12 служители по експлоатация на товарните превози.

В обръщението си към българските железничари по повод предстоящия професионален празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Александър Цветков, посочва: „По-бърза и по-ефективна железница, повишаване нивото на безопасност и качеството на предоставяната транспортна услуга във всички райони на страната  - това са високите цели, които си поставяме. Проблемите, пред които е изправен железопътният отрасъл на България няма да ни спрат да постигнем неговата стабилизация. Убеден съм, че заедно можем да осъществим тази нелека задача".