6 нови дръвчета станаха част от младата елхова горичка, намираща се в зеленото пространство на ул. "Шипка" до храма "Св. Троица" в Плевен. Инициативата за засаждането бе на Община Плевен и е продължение на няколкогодишна традиция. Кметът Найден Зеленогорски, заедно със заместниците си д-р Валентин Матеев, инж. Огнян Цанев, шефът на Отдел Екология Димитринка Абрашева и част от общинските съветници от «Заедно за Община Плевен» буквално нагазиха в калта, за да положат корените на дръвчетата в мократа земя.

С помощта на служители от фирма «Паркстой» те направиха бившите коледни дръвчета част от новоизрастващата елхова горичка. Най-старите такива са вече на 4 години и са достигнали височина около 2 метра. Радостен съм, че много хора пожелаха и засадиха своите коледни дръвчета на различни места в града, но по-важното за мен е, че все повече граждани предпочитат да си купят жива елха, сподели по време на засаждането кметът.

По думите му, все по-малко хора предпочитат отсечени дръвчета да украсяват празника им. Той допълни, че Общината се опитва да стимулира подобна активност и сред уениците, като осигури 12 елхови дръвчета в ученически конкурс за най-добре украсена елха. Съдбата на тези дръвчета ще бъде подобна и те ще бъдат засадени на различни места в града. Относно плановете на Община Плевен за озеленяването кметът Зеленогорски посочи, че Отдел Екология има различни идеи, които остава да бъдат финансово облечени, а това ще стане ясно с разглеждането на Бюджет 2011 през февруари.

 

От Община Плевен припомниха, че гражданите могат да засаждат своите елхи с контейнери във всички обособени зелени площи, кътове за отдих, близо до детски площадки в различните райони на града. За целта съдействие могат да потърсят от служителите на "Паркстрой" ЕООД на тел. 833 436 и 837 442.