Едно от събитията, което беляза честването на 140 години от Третия щурм за Плевен през Руско-турската освободителна война, беше отбелязването на 10 г. от откриването на паметника на ген. Скобелев в града.
Това беше и повод народният художник  на Русия Владимир Суровцев, който е автор на паметника, да направи дарение на Регионалния военноисторически музей.
На специална пресконференция художникът представи модела на паметника на руския генерал, който представлява умалено негово копие, изработено от бронз.
„Бронзът има памет, която продължава не само десетилетия, но столетия и дори хилядолетия, и ние всички заедно се обръщаме към миналото, намирайки се в настоящето, мислейки за бъдещето“, каза Суровцев.

„Мисля, че днешният ден ще бъде като катализатор и за Русия по отношение на интереса към генерал Скобелев и Руско-турската война“, допълни Владимир Суровцев.
В събитието участие взеха кметът на община Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, Румен Петков - член на Инициативния комитет за честването на 140 години Плевенска епопея, народния представител Стефан Бурджев и др.

По-късно с военен ритуал пред паметника на ген. Скобелев в началото на едноименния булевард в Плевен бяха положени венци и цветя.