Телефонен измамник от няколко дни пробва бдителността на полицията и на населението в Никополско, съобщиха от пресцентъра на полицията. Дързостта на мъжа стигнала до там, че той се представял за висш служител на МВР. Непознатият се обаждал от мобилен апарат на мобилни или служебни телефони на членове от адвокатската колегия в Плевен и се представял за началника на РПУ Никопол.

 Мнимият полицейски шеф обяснявал, че в полицейското управление в крайдунавското градче е задържан сърбин за нелегално преминаване на границата и у него има много пари – евро и долари, старинни монети и златни накити. Понеже полицията иззела всичките му вещи, включително и картата на мобилния телефон, сърбинът нямал възможност да се свърже с адвокат и с близките си.

Неизвестният разпореждал да се закупят ваучери за 200 – 300 лева, след което юристите да продиктуват кодовете им на телефона, от който той им се обаждал.

На 11 и 12 ноември началникът на РПУ Никопол Юрий Георгиев е получил множество обаждания от плевенски адвокати за този случай. След като той ги уверявал, че това е поредната схема за измама и няма задържано лице в РПУ - Никопол, на 12 ноември е направил официално предупреждение в Адвокатската колегия в Плевен за тези опити за измами.



От полицията предупреждават, че телефонните измами са най-масовият вид измами в последните месеци и години. Десетки хора са изгорели от „мнимите юристи”, а според криминалистите още по-голям е броят на измамените, които не са подали оплакване в полицията.

Този вид престъпление в Наказателния кодекс на България се квалифицира като измама по чл. 209, чл. 210 и чл. 211 и се наказва от закона. В съдебната практика обаче измамите се явяват като едни от най-трудно доказуемите престъпни деяния.

При всяко съмнение за опит за измама нека гражданите съобщават на телефон 166 или в най-близкото РПУ.