Започна  подписка в Ловеч за признаване на резултатите от националните и местни референдуми и за намаляване на минималния брой подписи, необходими за насрочване на национален референдум по инициатива на гражданите, съобщиха от ловешкото сдружение «Знание».

Гражданите на Ловеч, които подкрепят инициативата, могат да се подпишат в подписката в офиса на сдружението. Инициаторите предлагат резултатите от национални и местни референдуми да бъдат признавани, ако в тях са участвали 20% от гражданите с избирателни права.

По сега действащия закон, предложението, предмет на референдум,  се приема, ако отговаря на твърде високото изискане в гласуването да са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание или съответно органи на местната власт. През седмицата започва и набиране на подписи от граждански сдружения в цялата страна.

Подписката, която стартира в Ловеч и в страната, е част от първата Национална гражданска инициатива по силата на приетия миналата година Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, информират от сдружение «Знание». Инициативата е нова форма за пряко гражданско участие, която дава възможност на гражданите да правят предложения до Народното събрание или до органите на централната изпълнителна власт от национално значение.



В гражданската инициатива се настоява за намаляване на изискуемия брой подписи за иницииране на национален референдум от 200 000 на 150 000 и задължителност за Народното събрание да вземе решение за провеждането на национален референдум при събиране на 300 000 подписи на граждани, а не както е сега - при 500 000 подписа.

Учредителите на гражданската инициатива са избрали инициативен комитет, сред който е и председателя на ловешкото Сдружение „Знание" Донка Михайлова. В комитета влизат още представители на софийските сдружения „Болкан Асист" и „Граждани" и на Сдружението на секретарите на общини в България. Той има задача да събере подписи от граждани, подкрепящи инициативата  от цялата страна, да следи за законосъобразността на подписката и да я внесе в Народното събрание в началото на май 2010 г.