15-годишно момиче и 26-годишна жена са спасени след опит да се самоубият с отрова, това съобщи доц. д-р Васил Тодоров, директор на УМБАЛ Плевен. Едната е погълнала препарат за растителна защита, а другата - отрова за бълхи.

Непълнолетното момиче от село Новачене е направило опит да се самоубие след битов скандал на 20 юни около 15.00 часа. Тя е приета в Плевенската болница в 21,15 часа в състояние на кома, след като изпила препарат за растителна защита “Нуреле”. Момичето е открито от близките му в неадекватно състояние и с учестено дишане. Лекарите са установили натравяне с фосфорорганично съединение. След като й е влята противоотрова, е направено и двойно пречистване на кръвта чрез хемодиализа и прекарване на кръвта през активен въглен. В момента момичето е в стабилно състояние, но продължава да е под лекарско наблюдение.

Другата жена е 26-годишна от Кнежа, бременна в седмия месец. Тя посегнала на живота си като изпила цяла опаковка инсектицид против бълхи. Инцидентът е станал на 22 юни на обяд. Семейството й станало свидетел на опита за самоубийство и тя е откарана в ЦСМП Кнежа, където й е поставен противоотровен серум. Жената не е изпадала в безсъзнание и след като е приета в УМБАЛ Плевен също е подложена на двойно пречистване на кръвта. За момента състоянието й е стабилно, на бебето също. Според лекарите обаче, все още има опасност от влошаване, тъй като възстанавяването на организма е доста трудно.

От началото на тази година в Университетската болница в Плевен са приети 10 души, отровени с фосфорорганични съединения, двама от тях са починали.