Идеите на Община Троян за кандидатстване по ОП “Регионално развитие” са обсъждани на работна среща, съобщават от общината. Присъствали са кметът Минко Акимов, специалисти на администрацията, представители на културните институции и туристическия бизнес в община Троян и консултанти по разработването на програмата. Идеята е да се подобри състоянието на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура.

За да бъде избираем, проектът трябва да отговаря на няколко основни изисквания – предложенията трябва да са ориентирани към ключов обект, който има потенциал да привлича значителен брой туристи, и евентуално към него да се прикрепят и други обекти, които заедно да формират завършена туристическа дестинация.

Проектните идеи на Община Троян обхващат като възможни атракции следните обекти: Националното изложение на занаятите в Орешак, Природо-научният музей в Черни Осъм, Музеят на занаятите в Троян, крепостта Состра, Троянският манастир, Галерия “Серякова къща”, църквата “Св. Николай Летни” и килийното училище в село Гумощник. Според консултантите по програмата идеята да се акцентира върху занаятите е добра, но тя трябва да бъде подкрепена от някои от останалите обекти, които да се включат в комплексен продукт.

Предстои Община Троян да формулира обхвата на проекта и да продължи неговото разработване.