С поредица от събития в Ловеч ще бъдат отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левски, съобщи кметът Корнелия Маринова.

На 4 февруари (понеделник) в Художествената галерия ще бъде представена изложбата „Левски беше един между апостолите - нему друг равен нямаше”. Тя включва репродукции и оригинали от фондовете на Регионалния исторически музей и Художествената галерия. Участие със стихове ще имат и поети от Клуб на дейците на културата. Началото е от 17:30 часа.

Уроци по родолюбие организира библиотеката в Ловеч

В дните от 11 до 22-ри февруари (по предварителна заявка) Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ организира библиографски уроци по родолюбие. Те ще се провеждат в залата на отдел „Изкуство“. На 18-ти февруари от 17.30 ч. ще бъде отслужена панихида в храма „Успение Богородично“. От 18:00 ч. е гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

На 19 февруари мероприятията продължават, като първото за този ден е туристическият поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост. Сборният пункт на участниците в похода е пред Художествената галерия в Ловеч в 7:15 ч. От 10:00 ч. в салона на Драматичния театър е възпоменателният концерт-спектакъл „Твой един син, Българийо“ на ОУ „Васил Левски“.


Гражданското поклонение в Къкринското ханче ще е от 11:00 ч. От 18:00 ч. в театъра ще бъде представен документалният спектакъл „Той! Левски“. В театрална акция актьорите ще разкажат историческите моменти, свързани с живота и делото на Апостола, обясни директорът на Драматичния театър Биляна Петрова. В спектакъла ще бъде включена и мултимедия.