Руски песни, много танци и руски чай, палачинки и блини, бяха част от атмосферата на празника "Масленица", който се организира за седми пореден път от руския клуб „Възход", съвместно с Община Плевен.

Традиционно като част от програмата на празника се проведоха състезателни игри по хвърляне на метли и надбягване с чували.

След това мнозина се пробваха да вземат от специалните подаръци, закачени на върха на дървен стълб.

Преди това със специален ритуал, отиващата си „Зима“ беше изпратена от „Пролетта“. 

“Когато участвам в такива празници изпитвам много вълнение и чувство на патриотизъм, че принадлежа към някаква по-голяма общност – в случая Русия, и понеже Сирни Заговезни и Масленицата се препокриват, така българското и руското се сливат и чувството е много приятно“. Това каза за Дарик Даря, чиято майка е рускиня и в нейния дом се спазват повечето руски и български традиции.
Даря, която е родена в Плевен и учи в 10-ти клас в Математическата гимназия в града участва в празника Масленица в ролята на „Пролетта“, която със специален ритуал изпрати „Зимата“.   


Събитието уважи и кметът на Плевен Георг Спартански.


Най-голямата атракция е в края на празника, когато по стар обичай се пали чучелото "Масленица", в джоба на което всеки, който пожелае можеше да постави бележка с пожелание за здраве и прогонване на злите сили.