Заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за планиране се повежда днес в Плевен. Участници в него са зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, областните управители на Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и Видин, както и представители на Световната банка, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“/АПИ/.

Заседанието беше открито с доклад на областния управител на Плевен Мирослав Петров.


В хода на срещата, за която в залата дойдоха кметове на общини и представители на синдикатите беше открита дискусия, свързана с реформата в регионалната политика на страната, в която участие взеха представители на Световната банка.


Една от темите в срещата разглежда напредъка в дейностите по подготовката и доизграждането на автомагистрала „Хемус“ и по-конкретно на участъците, преминаващи през територията на Северозападен район за планиране, както и визията за свързаността с основните направления по републиканската пътна мрежа на територията на района.

По темата докладва представителят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Юлия Загорчева.


Както стана ясно от нейните думи, до края на 2018-та година се очаква да приключи работата по изработоването на техническия проект за участъка от отсечката Ябланица – Път 4-1 до Път 2-35 – Плевен-Ловеч, след което - също в края на тази година трябва да стартират процедурите за строителство и строителен надзор за 52-километровата отсечка, която трябва да достигне точката, където АМ"Хемус" ще пресича пътя Плевен-Ловеч.