Занималня за деца до 14-годишна възраст предлага Регионалната библиотека "Христо Смирненски" Плевен. Инициативата е под наслов "През юли в игротеката - весел кът на книги, филми, изкуства, игри и приятелство". Заниманията ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 10.30 до 12.00 часа.

Във вторниците ще се прожектират детски филмчета и приказки на български и английски език. Всеки четвъртък мероприятията са четене на занимателни статии, рисуване, моделиране и разиграване на разнообразни игри на български и английски език. Занятията ще се провеждат в медиатеката на културния институт. Целта на инициативата е приятното и смислено прекарване на свободното време на децата-читатели, обясни Севдалина Цолеевска, библиотекар в детския отдел на РБ "Хр. Смирненски" Плевен.

От там обявяват и детски летен творчески конкурс "В подкрепа на детския талант". Той е върху произведенията от списъците за лятно четене на учениците от 7 до 14 години. Разделен е в две възрастови групи от 7 до 10 години и от 11 до 14 години. Кандидатите могат да представят до три творби - рисунка, разказ, есе, стихотворение или приказка на български или английски език.

Готовите творби могат да се представят в отдела за чужди езици или в детския отдел до 15 октомври. Творбите ще бъдат оценени от специално жури, резултатите от конкурса ще са ясни през месец ноември. Наградите са изненада.