Служители на Общинския инспекторат започнаха периодични проверки за изпълнение заповедта на кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски, с която се определят местата за поставянето на нагледни агитационни материали в хода на предизборната кампания за избор на членове на Европейския парламент.

Заповедта е доведена до знанието на Районна избирателна комисия – Плевен, политическите партии, коалиции, граждански сдружения и техните предизборни щабове за сведение и изпълнение. Тя е поместена и в Интернет страницата на Община Плевен и с нея се регламентират общо 38 рекламни колони във всички райони на града.

Първите проверки на служители на Общинския инспекторат за спазване изпълнението на заповедта показват, че тя се нарушава. Предизборни плакати се лепят главно на спирките на градския транспорт и стълбовете на улично осветление, по контейнерите за отпадъци, както и че коалиционни партньори масово си закриват един другиму листите или ги унищожават.

Община Плевен вече е предприела мерки за санкциониране нарушителите на кметската заповед по Закона за административните наказания.