Плевен ще е домакин на третата конференция "Тумори на окото и придатъците му", каза за Дарик доц. д-р Чавдар Балабанов, началник на Клиниката по очни болести при Университетската болница в Плевен. На инициативата ще присъстват и двама водещи специалисти - проф. Ричард Колин и Дейвид Верити, завеждащи клиниката по околопластична хирургия и придатъци на окото в болница "Мурфилдс" в Лондон.

Проф. Колин е обявен миналата година на конгрес в Амстердам за един от десетте най-добри хирурзи в Европа за последния век, допълни доц. Балабанов. Конференцията в Плевен ще започне с удостояване на проф. Колин със званието "доктор хонорис кауза" от Медицинския университет, специалистът ще направи и встъпителната лекция. На форума в Плевен ще присъстват неврохирурзи, пластични хирурзи, специалисти от много области от страната и света. Подобна инициатива в областта на офталмологията в България не е имало и плевенчани са нейните основатели, каза още доц. Балабанов.

Конференцията ще се проведе на 8 и 9 октомври в зала "Амброаз Паре" в ТЕЛЕЦ на Медицински университет. Студентите, които проявяват интерес, също ще могат да присъстват на форума.