С тържествен ритуал на пл. "Стефан Стамболов" - пред ДКТ „Иван Радоев", Плевен отбеляза Деня на Независимостта на България.
Церемонията, която се състоя пред паметния знак, поставен пред театъра по случай 100-годишнината от Независимостта на България, започна в 11:00 часа с изпълнения на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков и Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева.


Началникът на плевенския гарнизон полковник Николай Бешев прие строя.

В празничното си слово, кметът на Плевен Георг Спартански каза:
„Ние трябва да отбелязваме Деня на независимостта като един от актовете, чрез които българската дипломация е постигнала победа на полето на преговорите, а не на полето на оръжията. Както знаете, на бойното поле българската армия никога не се е посрамвала за разлика от нашите политици, които често са загубвали на масата на преговорите това, което щикът и пушктаа на българина са извоювали на бойното поле.
Дали днес сме свободни и независими е въпрос на преценка, която всеки има правото да направи, правейки историческия преглед. Изводите ще останат за всеки от нас и естествено, пътят ни от тук нататъ е към независима и свободна България,  която да ввзема решенията си в собствения си двор, а не под диктата на тогавашните Велики сили, а сегашните Големи политически сили. Първото и водещото трябва да бъде българскмият национален интерес – интересите на хората, нацията и на държавата. 

Искам да вярвам, че днешните политици и тези, които идват след тях ще направят всичко необходимо, за да отговорят на обществените очаквания така, че да се чувстваме горди, когато произнасяме името „България“ и със самочувствие да заставаме до всички други европейски и световни народи.
В това е смисълът на обявяването на Независимостта – този идеал, който ние следваме и би трябвало да отстояваме в годините. Честит празник, плевенчани! Да живее България!“.

Слово по случай Деня на независимостта произнесе и областният управител на Плевен Мирослав Петров, който отбеляза, че обявяването на независимостта на България е акт на национално самочувствие, решителност и свободолюбие.

„Обявяяването на независимостта на България е символ на триумфа на българската държавност, с който българската дипломация демонстрира политическа зрялост и национална гордост, инвестирайки в най-устойчивия материал – единението в стратегията за бъдещото равноправно и достойно развитие на европейска България“, каза областният управител.


Сред официалните гости на ритуала по отбелязването независимостта на България бяха народни представители, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев, представители на областната и общинската администрация, командирът на ВВУБ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, Найден Зеленогорски.

Венци и цветя бяха положени пред паметния знак, отбелязващ значимата дата в българската история.