Изложба, посветена на 100-годишнината на военната авиация в България откриха във Военния клуб в Плевен. Посетителите могат да видят отломки от Месершмит 109G, от американски бомбардировачи B-17 и B-24, свалени на територията на България, руски десантен парашут ПД-47, използван в България до 2006, летателни костюми, които са изложени в зала "Лира" на Военния клуб.

Показаните експонати са от Музея на ВВУБ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.
"Част от тях имат уникален характер", разказа за журналистите, подп. Мануш Христов, доктор по история и началник на Центъра за подготовка и обучение във Военновъздушната база.

Безспорно, голям интерес предизвикват отломките от Месершмит 109G на поручик Любен Кондаков, който е командир на 692-ро изтребително ято. Той загива на 29 години при последната бомбардировка на София на 17 април 1944 година в неравен бой с англо-американската авиация над село Дреново. Денят става известен като "Черния Великден" за българската бойна авиация. Подобен на плевенския експонат в цяла България има единствено в музея в Крумово.

Заедно с главината от витлото на Месершмит-а са изложени и отломки от обшивката на самолета със следи от снаряди по него. Любопитна подробност е, че 58 години те служили за покрив на геран в селски двор.



Интерес сред посетителите ще предизвикат и отломките от свалените американски бомбардировачи - т.нар. "Летящи крепости", B-17 и B-24 "Либърейтър", които са открити на наша територия.

Показан е и спасителен парашут от американски самолет, свален на българска територия при отразяване на въздушно-настъпателната операция на съюзническата авиация срещу България в периода 1944 - 1945 година. След войната, в периода 1958 - 1964 год., парашутът е преработен като запасен, за нуждите на националния отбор по парашутизъм. С него са осъществени парашутни скокове от първия световен шампион на България, з.м.с. Юлия Ангелова.

В изложбата са включени и материали, които отразяват началото на строителството на летището в Долна Митрополия.
"От 100-те години българска авиация, 70 години се осъществява летателна дейност на летище Долна Митрополия, което е показателно за влиянието, което то оказва върху развитието на авиационната идея като цяло", подчерта подп. Мануш Христов.

Посетителите на изложбата могат да видят отблизо и дори да докоснат височинен компенсационен костюм в койо се подава въздух с определено количество кислород, български парашут УП-9, конструиран от майор Георги Йовчев, летец-пилот I-ви клас, както и витло от самолет ЛАЗ-7 - българско производство.

Изложбата във Военния клуб в Плевен ще бъде отворена до 5 септември включително.