На 17 септември ПП "Нова зора" със съдействието на Община Левски откри тържествено паметника на хан Аспарух в алеята на българските хановете в центъра на Левски, съобщиха от общинския пресцентър в града.

На събитието в деня на мъдростта, вярата, надеждата и любовта сред официалните гости бяха: Минчо Минчев - председател на ПП"Нова зора" и гл. редактор на в."Нова зора", проф.Евгени Гиндев - член на БАН, Евгения Иванова - председател на ПП „Нова зора"- област Плевен, потомъът на Адалберт Антонов -Малчика -Тони Тихомиров Ламбов, зам.кмета на Община Левски Здравко Дафинов.
Събитието започна с възрожденски песни и стихове на Вокална група „Нежни мечти" към клуба на инвалида.

"Днес е особен ден, не само заради християнския празник на символите на човешкото пребъдване, но и за това, че днес открихме и паметна плоча на 14-те участника в руско -турската освободителна война в село Изгрев, мемориална плоча на Адалберт Антонов - Малчика в село Малчика и сега паметник на основателя на българската държава - хан Аспарух", каза Минчо Минчев.



"Горди сме, че в алеята на българските ханове откриваме точно след три години до паметника на хан Кубрат - основателят на стара велика България и паметника на неговия трети син Аспарух-основателят на българската държава", каза в словото си зам. кмета на Община Левски Здравко Дафинов и благодари от името на жителите на града. До паметника на хан Кубрат вече се издига и паметника на неговия трети син Аспарух.

„Нека тези, които идват след нас да обичат България и да я пазят! Казах..." Хан Аспарух. Това е посланието, изписано на монумента, който е дело на д-р Асен Атанасов и Грета Ганова. Паметниците на основателите на българската държава бележат мястото, където е поставена пръст от гробовете им, открити в Украйна.
Венци на паметника бяха поднесени от Община Левски, ПП"Нова зора", НЧ „Георги Парцалев 1901" и гражадни.