Сред допълнителните точки, внесени за разглеждане на сесията на Общински съвет - Плевен на 27 юни, под номер девет беше разгледано предложение от привържениците на ФК"Спартак"-1919 - Плевен с искане за учредяване на Oбщински футболен клуб "Спартак", който да започне участие в първенството на Северозападна "В" група през сезон 2013 - 2014 година. Предложението беше внесено за разглеждане от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

В седем точки в него са посочени исканията на привържениците на отбора. Сред тях е това за осигуряване на минимум 150 000 лева за участието на ОФК"Спартак" в първенството на Северозападна "В" група, както и в турнира за купата на България, поемането на разходите за консумативи на стадион "Плевен", разработване на Стратегия за развитие на спорта в Плевен и определяне на приоритетни спортове, които да получат допълнително финансиране.

Осъществяването на проекта за изграждане на многофункционален спортен комплекс в близост до стадион "Плевен" също е сред исканията, изложени в предложението. В него пише, че комплексът ще осигури отлични условия за провеждане на тренировките на състезатели от различни спортове, както и за гражданите на община Плевен.
Сред исканията е също и това, в Управителния съвет на ОФК"Спартак" да бъдат включени Даниел Митов, Стефан Доровски и Тони Вашков, а също така в Консултативния съвет по спорта да бъде включен човек от футболните среди.



Предложението стана обект на разгорещени коментари, по време на които беше изтъкната липсата на конкретни параметри, относно средствата, с които ще бъде финансиран клуба от общината.
Наличие на нечисти интереси заподозря Стефан Ганев от БНД-Обединена десница и припомни, че и преди "Спартак"-1919 е бил подпомаган нееднократно.
Найден Зеленогорски посочи, че предишният собственик Иван Динов е вложил 800 - 900 хил. лева в клуба като не е поискал нищо в замяна. Зеленогорски попита също, защо Иван Динов си е тръгнал така бързо и дали общинското ръководство е провело срещи с него.

Иван Илиев поиска от кмета обяснение, от къде ще се вземат нужните 150 хил. лв., за участието на „Спартак 1919" във „В" група и какво следва, ако отборът бъде приет в "Б" група, за където ще са необходими 700 000 лева.

В отговор на въпросите, кметът на Плевен заяви, че с Иван Динов са провеждани многократни срещи. Той припомни, че относно проблемът на предишния собственик във връзка с достъпа му до стадиона са сезирани и прокуратурата, и полицията.

Проф. Стойков пое ангажимент на следващата сесия в края на месец юли, да предложи средства в размер до 150 хил. лв. за издръжка на клуба, в които са включени и охраната, и поддръжката на стадиона.

Кметът обяви, че ще предложи управлението на футболния клуб да се поеме от зам.-кмета по финансите Алексей Зелов, което и ще гарантира контрола върху средствата, отпускани от общината..

Със 17 "за", 6 "против" и 10 "въздържали се" , предложението за учредяване на Общински футболен клуб „Спартак Плевен"- Плевен беше прието.

10 август е датата, до която футболният клуб трябва да се регистрира, след тегленето на жребия в края на юли.