Със заповед на министъра на вътрешните работи от 2 октомври 2013 г. главен инспектор Валери Петков е временно назначен на длъжността заместник-директор на ОД на МВР - Плевен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.

В кариерното си развитие новият заместник директор Петков ръководеше едни от най-тежките в оперативен план районни управления на МВР в региона. Беше началник в Левски, на ПървоРУП - Плевен и в Никопол. Докато оглавяваше полицейските звена бяха разбити престъпни групи за пласиране на наркотици, фалшиви евро и документи, данъчни престъпления и бяха разкрити множество убийства, грабежи и злонамерени телефонни обаждания, припомня говорителят на Дирекцията.

Професионалният си път във вътрешното ведомство Валери Петков започва през 1993 г. - непосредствено след завършване на висшето си инженерно образование във Висше военно училище "Васил Левски", Велико Търново.
Преминал е последователно през различни длъжности в структурите на Охранителна и Криминална полиция. Петков е семеен с едно дете.