10 изпълнители са подали заявки до момента за участие във втория Национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова”, който ще се проведе от 19 до 23 май в читалище „Съгласие” Плевен. Това съобщи Ивайло Атанасов, директор на Плевенска филхармония.

Председател на организационния комитет на конкурса е проф. Пламен Джуров, а събитието се провежда под патронажа на народния представител Румен Петков. “Надявам се бройката на желаещите да се изяват в конкурса да достигне 40”, каза още Ивайло Атанасов. “Цифрата 40 е солидна за мащабите на България. Това са млади таланти, които получават възможността от тук да стартират кариера и повечето от участниците в първото издание вече я правят, което е една от основните цели на конкурса”, допълни още той.

За най-добрите са предвидени награди. Първа награда е в размер на 3 000 лв., наградния фонд за второ място е 2 000 лв. и за трето - 1 000 лв. Ще бъде връчена и специална награда за изпълнение на българска песен в размер на 800 лв. В журито участие ще вземе и оперната певица Христина Ангелакова.