От два дни в Плевен има магазин на Сдружението за развитие на надомното производство.

Светла Атанасова, координатор за Плевен и плевенска област  обясни, че сдружението съществува от 2002 година. „Събираме се в читалища в къщи.  До сега сме правили изложения в други градове в България и най-вече в София".

От една година сдружението започна да прави свои магазини в страната. Плевен е петият град с такъв магазин, като такива вече има в Петрич, Бургас, Велико Търново и Русе. Магазинът в Плевен се нарича Арт Център.

Тук всеки може да излага и продава ръчно изработените си неща. Необходимо условие е да се членува в сдружението. Членският внос е минимален от 2,90 лева, на месец. Всеки желаещ получава членска карта и интересното е, че работите не се продават само в Плевен, а и в други градове, чрез изложения.



От януари тази година сдружението е прераснало в Балканско сдружение на надомните работници. Всяка година ще се организира фестивал в различните балкански държави. Идеята е предложена и одобрена на конференция в Македония.

„Българката и българинът изработват много красиви неща", каза координаторът на сдружението, Светла Атанасова. Тук има адвокати, зъболекари, учители, има инвалиди, деца в неравностойно положение.

От Центъра за деца правят Арт терапия, като провокират децата, да се занимават с различни неща.

В магазина има постоянна изложба-базар - "Да не забравим българските традиции", в която са включени дори тъкани преди 150 години възглавници, както и тъкан гоблен. Екземплярите са оригинали от личната колекция на Светла  Атанасова.

Координаторът на Сдружението за надомна работа в Плевен съобщи, че скоро ще започнат  курсове, по тъкане, шиене, плетене, по рисувано стъкло.

"Ще обучаваме младите хора в това, какво са правили нашите баби и прабаби", каза още Светла Атанасова.