14 предприятия в Плевенска област, извършващи строителни и монтажни работи, са проверени по време на тематичната кампания, проведена от Дирекция "Инспекция по труда" в Плевен в периода юни - август. Констатирани са 125 нарушения, за отстраняването на които са дадени съответните задължителни предписания, уточни Валентина Вълчанова, инспектор в плевенската Инспекция. В рамките на кампанията за допуснатите нарушения на трудовото законодателство са съставени и 12 акта за установени административни нарушения.

Акцент по време на инициативата са били въпросите, свързани с осигуряване безопасността на труда - степен на обезопасеност при дейности с опасност от падане от височина; обезопасеност срещу удар от падащи предмети; обезопасеност на изкопи с дълбочина по-голяма от 1,5 метра, както и обезопасеност срещу поражения от електрически ток. Проверено е и за наличие на трудови договори, заплащане на труда и режимът на работното време, каза още Валентина Вълчанова. По думите й, въпреки принудителните административни мерки, нарушенията по отношение на обезопасяването продължават. Проблем остава и осигуряването на безопасността на работещи сами за своя сметка строители, а възложители са граждани като тук става дума за извършване на довършителни строителни работи, топлоизолации, разрушаване на сгради и др.

Негативна тенденция в строителния бранш е текучеството и ниската професионална култура на работещия по строежите персонал, което води до риск от допускане на трудови злополуки. Наблюдава се обаче и тенденция на намаляване на случаите на работа без сключен писмен трудов договор, допълни Вълчанова.