От стартирането на структурните фондове община Ловеч има сключени договори за шест проекта за 16 млн. евро и е депозирала още пет проекта за 20 млн. лв., съобщи кметът Минчо Казанджиев. По предприсъединителните фондове Ловеч е реализирал три проекта по програма ФАР за 120 хил. евро и един по ИСПА за 18 млн. евро - за изграждането на пречиствателната станция.

Последният спечелен проект е "Изграждане на партньорство за сътрудничество и обмен на добри практики между Ловеч и Ерфурт". Той е по оперативна програма "Регионално развитие" и е в партньорство с побрамтимения град Ерфурт. Стойността му е над 118 хил. лв. и е свързан с развитието и визията за  жилищен комплекс "Младост". Срокът на реализация е 16 месеца и ще приключи през август 2010 г. За този период от време се предвижда да се осъществи обмен на специалисти, както и да се установят контакти, които да подпомогнат развитието на Ловеч.

Дейностите по проекта включват провеждане на учебен семинар "Да доближим Европа до гражданите" за обмен на добри практики и ноу-хау, в който ще участват специалисти от двата побратимени града. Ще се направи специален  проект за жк "Младост", след което ще се дискутира на кръгла маса с участието на европейски експерти в областта на градското планиране. Проектът за визията на квартала ще бъде представен на световен форум в Института по урбанистика във Ваймар.

Жилищният комплекс "Младост" е застроен основно през 80-те години на миналия век. Сградите са предимно 8-етажни и имат значителни качествени и енергийни недостатъци. Занапред предмет на селищното устройство ще е поддръжката на комплекса. Ще се проведат огледи на място, а в произволно избран блок ще се направи писмена анкета.



Очаква се да се изработи пилотен проект за интегрирано градско развитие на жилищния комплекс, ангажираните специалисти по проекта да повишат капацитета си за работа в сферата на градското развитие, да се реализира обмен на добри практики в сферата на градоустройството.