При посещението си в Плевен по повод посрещането на 36-я контингент на Българската армия след успешна мисия в Афганистан, министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че от 2012 г. насам, 2018-а е първата след въвеждането на кадровата военна служба в България, през която броят на постъпилите в армията военнослужещи е надвишил броят на напусналите.

"За година и половина заплатите на военните ги повишихме на два пъти и се надявам през 2020-а отново да ги увеличим, всъщност съм убеден, че ще го направим. Недокомплектът е един сложен проблем и ние публикувахме наскоро графиката от 2012 г. - години, в които по 1000-1500 са били напускащите армията - повече от постъпващите. Тази година постъпилите са с около 150 души повече от напусналите. Това е първата година откакто съществува кадровата военна служба, в която постъпилите са повече от тези, които са напуснали.

Ако тази тенденция бъде запазена и бъдат увеличени темповете, смятам че в рамките на следващите 5-6 години недокомплектът в Българската армия ще може да бъде преодолян. Това е въпрос на много компоненти, единият от които е възнаграждението на военнослужещите, защото аз продължавам да смятам, че въпреки двете увеличения на заплатите вече с 20% за изминалите година и половина, те са малко и трябва да се увеличават. Това е сложна професия, която изисква много сериозна подготовка, изисква и мотивация и концентрация. В края на краищата нека не забравяме и друго, че в момента в който си сложат униформата, военнослужещите сами се лишават от определени граждански права, за разлика от всички други държавни служители или хора, които работят, те нямат право дори и на един протест. Т.е. много са нещата, от които се лишават тези хора, лишават и своите семейства, и ние трябва да им осигурим достойно възнаграждение, един по-добър социален пакет", каза военният министър.

Той добави, че след закупуването на модерна техника и засилване на тенденцията за модернизиране на съществуващата техника, както и средствата отделени за възстановяване на материалната база, всичко това е дало своя положителен ефект.


"Затова тази година нямаме минусов резултат в личния състав на армията ни и ако тенденцията се запази и при следващите министри на отбраната, проблемите могат да бъдат решени, но няма как това да стане за една или две години - това са все пак близо 5600 човека", каза още Каракачанов.