С тържествен ритуал пред Параклис-мавзолей "Св. Георги Победеносец" и Вечния огън, Плевен отбеляза 138 години от най-светлата за всички българи дата - Трети март, денят на Освобождението на България от османско робство.

Стотици плевенчани излязоха на площад „Възраждане", за да се включат в честването и да засвидетелстват своята признателност към героите, дали живота си за свободна България.

Сред официалните лица на площада бяха ръководствата на Община Плевен и на Областна администрация, депутати, общински съветници и гости на Плевен.

Ритуалът започна с издигане на националния трибагреник, след което плевенският митрополит Игнатий и свещеници от православните храмове в града отслужиха панихида пред параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец", в който се пазят костите на стотици войни, загинали за Освобождението на Плевен.



В словото си кметът на Плевен Георг Спартански припомни думите на патриарха на българската литература Иван Вазов e казал, че паметниците на Плевен са "Ерусалимите на българската признателност".

"В ден като днешния е непродуктивно да терзаем душите си и от различните политически позиции, които всеки има правото да изповядва, да правимм квалификации относно това, кой какъв "фил" или "фоб" на дадена нация е. Мисля, че всички ние трябва да бъдем българофили - да обичаме България и да не мразим никого, защото истински големите народи не мразят никого. Омразата поражда омраза, не води напред, а връща назад.

Много политици на прзници като днешния се чудят как да ни кажат, кой и как ни е освободил. Аз заставам пред вас и казвам: Руската армия освободи България. Това е исторически факт и който спекулира с него, не познава българската история.

Няма повод и не трябва да изпитваме вътрешни терзания за това, че някой ни е подарил свободата. За да дойде руската армия в България, и да освободи и Плевен, костите си за тази свобода са положили стотици хиляди българи. Затова отдавайки нужната признателност на големия руски народ за това, че е положил кръв и усилия, за да освободи един братски народ, ние с гордост и самочувствие трябва да кажем, че ние пък сме дали на Русия словото, буквите, християнството, и това е нещо нормално между братски славянски народи - близки по линия на своите културни християнски корени, вяра и традиции".

Георг Спартански отбеляза, че предизвикателствата пред страната ни са огромни. "Виждате, че на нашите граници се случват събития, които не могат да ни оставят равнодушни. В тази конкретна историческа ситуация, ние ще съхраним българския род и държавност, ако сме единни и загърбим различията, ако си подадем ръка и се обединим около това, България да я има, да я оставим на нашите деца просперираща, развита и благоденстваща.

Затова ще положа и своите скромни усилия в краткото време на кметския мандат и ще разчитам на всички депутати, независимо от тяхната политическа оцветеност. Ще разчитам на вас - гражданите на Плевен, защото най-големият капитал, който има нашият град са хората на Плевен. нека Бог да пази и закриля Плевен и България!".

Празничнo слово произнесе и областният управител на Плевен Ралица Добрева.

След тържествените слова в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България, бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея „Св.Георги Победоносец".