В последния септемврийски ден с първа група от 25 ученици от ОУ„Д-р Петър Берон", в Плевен беше поставено началото на първата Детска полицейска академия. Членовете й са петокласници, които тържествено положиха клетва и получиха членските си карти.

На събитието присъстваха директорът на ОДМВР-Плевен старши комисар Венцислав Катинов, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева, служители на „Охранителна полиция", Първо и Второ РУП, инспектори от Детска педагогическа стая, родители и учители.

„За нас е голяма чест да открием първата Детска полицейска академия в Плевен. Идеята за това се обсъжда от доста време и се радвам, че вече е факт. Осъществяването й до голяма степен се дължи на разбирането от страна на директора на ОУ „Д-р Петър Берон" и съдействието на г-жа Албена Тотева. Академията има много цели и задачи. Една от основните обаче е децата да научат законите в България и да ги изпълняват. Задачата на тези деца ще бъде и това, което научат в тази Академия, да го популяризират сред своите съученици и приятели", каза при откриването на академията Венцислав Катинов.

Той представи и екипа, който ще обучава децата от Първото детско полицейско управление в града. Това са началникът на охранителния сектор Атанас Илиев, мл. инспектор Владко Николов и инспекторът от Детска педагогическа стая Даниела Иванова. По време на събитието бяха подписани споразумение и декларация за партньорство между директорката на ОУ „Петър Берон" Ваня Дражева и Второ РУП-Плевен.



„Осъзнаваме отговорността, която поемаме. Осъзнаваме задачите, които предстои да решим всички заедно. И обещаваме да спазваме всичко, което трябва, за да бъдем гордост за училището и града ни. Благодаря, че сме избрани да участваме в този изключително полезен проект", каза при подписване на документите директорката Ваня Дражева.

Създаването на Детската полицейска академия в Плевен е част от кампанията „Безопасен интернет", която се реализира в изпълнение на споразумение между Министерството на образованието и науката и МВР.

Подобна детска структура вече действа в ОУ „Христо Ботев" - село Милковица, община Гулянци, а в следващите дни такава предстои да бъде открита и в Прогимназия „Цветан Спасов" - Плевен. По време на подготовката си учениците ще проведат и обучение за кибер скаути.