При посещението си в Плевен, свързано с проверки, които извършва Националният превантивен механизъм, зам.-омбудсманът на Република България Диана Ковачева коментира някои от системните проблеми в затворите и местата за лишаване от свобода в България, посочени  излезлият наскоро Годишен доклад за 2016 г.

На първо място Ковачева посочи пренаселеността в затворите, която продължава да бъде проблем, както през 2016-та, така и през текущата 2017-та година. Оказва се че не навсякъде е постигнат стандартът от 4 кв. м. на лишен от свобода. В този смисъл разместването на лишени от свобода от един в друг затвор не решава проблема. Диана Ковачева каза, че дори в добре работещ затвор като Плевенския е констатирана пренаселеност в две помещения в основния корпус, а в Общежитието от закрит тип се е оказало, че 22-ма души се помещават на площ от около 30 квадратни метра, което е много далеч от стандарта.
При срещата си със зам.-омбудсмана, затворниците са се оплакали от леглата, на които спят, които били от арматурни железа.

Диана Ковачева каза, че омбудсманът подкрепя мерките, които са взети специално в затвора в Плевен, където вече се подготвя още едно общежитие за лишени от свобода.

Тя допълни, че генералната идея на омбудсмана е да бъде построен нов затвор за София, което е задължително, както и построяването на нов затвор, който да се намира в региона Плевен – Русе – Варна.

Друг проблем, констатиран от институцията е невъзможността за електронно наблюдение на лишените от свобода и по-скоро като обществена мярка за задържането под стража. „Поради провала на обществената поръчка миналата година, електронни гривни не се използват никъде и едва ли ще се използват преди края на 2017-та година“, каза Ковачева.

Проверките на институцията на омбудсмана са установили и системни проблеми, свързани с по-високите цени в затворническите лавки в сравнение с тези в магазините.
„Това е проблем, защото лишените от свобода не могат да пазаруват извън затвора. Оказва се, че цените са завишени и това се дължи на обстоятелството, че не се спазва препоръката на омбудсмана за доставки от страна на производители, включително чрез доставки от близките до региона места с цел спестяване на транспортни разходи“.
Диана Ковачева добави, че при проверка в лавките в Плевенския затвор е установена и липсата на ценоразпис.

Не на последно място зам.-омбудсманът отбеляза и възможността, затворниците да участват в извършването на телефонни измами.

„В момента затворниците разговарят по телефона с фонокарти, които закупуват от лавките в затвора и се оказва, че е променена системата в договорите за доставка на телефонните услуги и всъщност не е предвидена възможността за предварително заявяване на до 10 номера така, че те да бъдат контролирани. Това означава, че всеки лишен от свобода, абсолютно безконтролно може да се обажда навън и така например, телефонните измамници да продължават да правят телефонни измами от затвора, както и лишените от свобода да продължават да се обаждат и да притесняват пострадалите или техните близки, което е един много сериозен проблем“, обясни Диана Ковачева.
Относно резултатите и това, как ще се процедира от тук нататък, зам.-омбудсманът каза, че те ще бъдат отнесени под формата на препоръки към компетентните институции като Министерство на правосъдието, Главна дирекция за изпълнение на наказанията и Фонд Затворно дело.