Декорация със салфетна техника беше темата на последната работилница по проект „Майсторилница Етника", съобщиха от едноименното ловешко сдружение. На заниманието работиха деца и родители и бяха добър екип помежду си. Сетне всеки с гордост отнесе предмета, който е декорирал.

Старинната техника декупаж, или салфетна техника, е отново модерна и популярна в наши дни. Думата декупаж (decoupage) има френски произход и в буквален превод означава "изрязвам". Това е техника за декориране с изрязани хартиени мотиви. Прилага се основно за декорация върху предмети - кутии, чинии, вази, свещи или елементи от обзавеждането и аксесоари. Позволява разнообразие на форми, цветове и сюжети.

През последните няколко месеца сдружение „Етника" организира четири работилници, които събраха да работят заедно деца и възрастни. Множество ловчалии опитаха да формоват глина, да рисуват върху текстил и стъкло. Организаторите провокираха участниците с теми от българските традиции и занаяти - елементи на националната носия, символиката на орнаментите, техники за работа с глина на ръка и други.

Работилницата беше много добре приета като форма на учене чрез правене и осмисляне на свободното време. Големият интерес и липсата на места за всички желаещи да опитат една или друга техника на работа показва, че българските традиции, форми и символи имат място в нашето съвремие, убедени са организаторите.