Петима юбиляри, които през отминаващата 2018 г. навършиха кръглите 60 години отличи архитектурната колегия на Плевен. Това стана преди дни на коледно-новогодишно парти на местната архитектурна и инженерна гилдия в ресторанта на хотел „Балкан“.

Грамоти и стилни подаръци връчи новоизбраният председател на Регионалната колегия в Плевен Камарата на архитектите в България (КАБ) и председател на САБ – Дружество Плевен арх. Емил Дечев на архитектите:

Ирена Христова – Дончева, Митко Дончев, Росица Томова, Светла Радулова и арх. Бойко Балтаков, който бе удостоен също така и със сребърна значка от Съюза на архитектите в България.

„Това, което обединява всички юбиляри тази година е не само професионалната организация, в която членуват от създаването и са сред учредителите й, а обществената им ангажираност с административна работа през годините“, подчерта арх. Емил Дечев, който от началото на 2019 г. официално поема поста от досегашния председател на местната колегия арх. Стефан Нешев. 

 

Ето, кои са юбилярите:

Арх. Бойко Балтаков, който понастоящем е главен архитект на община Искър, е бил в ръководството на  Областна администрация, като в годините когато е зам. - областен управител се провеждат обсъжданията на важни устройствени разработки като:

Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Плевен, на Общия устройствен план на Плевен. Арх. Росица Томова е дългогодишен служител в Община Плевен и към момента е началник отдел „Техническо обслужване“. Арх. Митко Дончев понастоящем е главен архитект на Община Гулянци и през тази година пое поста от дългогодишния главен архитект там арх. Светла Радулова, която в момента е ръководител на структурираното ново звено, отговарящо за сградите паметници на културата в Община Плевен.

Арх. Ирена Христова – Дончева също е ангажирана със сградите паметници на културата, но на национално ниво в НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство).
 

Подаръци на юбилярите връчиха и партньорите на КАБ Регионална колегия Плевен и САБ Дружество Плевен - фирмите „Рьофикс“ и „Велукс България“. Официални гости на тържеството от Община Плевен бяха главният архитект Светослав Митев, главният инженер Владислав Николов и началник отдел ТСУ арх. Явор Йорданов.

В края на вечерта двамата председатели на КАБ - САБ и КИИП арх. Емил Дечев и инж. Живко Иванов разрязаха специално приготвената празнична торта.