9-ти септември преди и сега
32403

Your browser doesn’t support HTML5 audio

9-ти септември преди и сега
  • 9-ти септември преди и сега

Манифестации, усмихнати трудови хора, носещи лозунги във възхвала на комунизма. Тежки банкети с отрупани маси, ядене и пиене на воля. Такива са спомените на голяма част от българите, живяли във времето от 9 септември 1944 г., когато официално властта в България вземат комунистите до 1989 г. Днес се отбелязват 66 години от култовата дата и ситуацията е много различна - няма манифестации, няма банкети.

По-младите дори не знаят, че някога този ден е бил от най-значимите празници за българите. Спомените обаче, не са избледнели в съзнанието на по-старото поколение. Така е и за трима пенсионери от село Гривица, които отбелязаха празничния ден с кафе, кола и биричка в местната кръчма. Днес те отново се върнаха назад в годините на своята младост, когато с радост за посрещали партизаните, слезли от близката гора край селото и взели властта от ръцете на тогавашните управници.

Този септември през 1944 година за тях е свързан с всенародно веселие на селския мегдан и пълни бъчви с вино. За дядовците Андрей, Кирил и Васил манифестациите със знаменца и лозунги са били повод да покажат освен радостта си от прогреса на народната република, и новия си кат дрехи. Преизпълнените планове за петилетката са награждавани с богати банкети, ядене и пиене на корем, спомнят си старците. Помнят и санкциите, ако не идеш на манифестация - 10 лв. глоба.

Въпреки, че първите години на комунистическия режим не са били от най-прекрасните в икономическо отношение и магазините са били полупразни, 83-годишният дядо Андрей милее за тогавашните дни. Макар, че имал пари, в магазина нямало дори лукчета, които да си купи. Той влязъл и в своеобразна битка за черен костюм, тъй като за него чакали 20 човека. Благодарение на късмета си, чрез теглене на жребии, 20-годишният тогава младеж се сдобил с така желаните одежди за ергенуване.



За дядо Кирил пък незабравими ще останат отрупаните с печени агънца и телешко месце маси, които ТКЗС-то осигурявало. Още за някогашния празник 9 септември чуйте в прикачения файл ...