Този четвъртък факултет „Здравни грижи" при Медицински университет - Плевен отпразнува своята годишнина с Тържествена промоция на Випуск 2013 от общо 58 бакалаври по специалностите „Медицинска сестра" и „Акушерка". Това е петият пореден випуск дипломанти на факултет „Здравни грижи" - 35 медицински сестри и 23 акушерки.

Средният успех на специалност „акушерка" е много добър 5.06, а при специалност „медицинска сестра" той е много добър 4.70. От завършилите 23 акушерки Екатерина Николова Владимирова от гр. Белене е с най-висок успех - отличен 5.77. От 35 дипломирани медицински сестри Валя Любчова Дончева от гр. Плевен е с отличен успех 5,89. Сред дипломантите се откроява единственият мъж - Цветан Петров Цветанов от гр. Плевен - завършил специалност „Медицинска сестра".

От името на Община Плевен приветствени думи поднесе зам.-кмета на Плевен арх. Трифон Иванов.

След тържествено полагане на Сестринската клетва на Флорънс Найтингейл, основоположник на професионалната сестринска грижа, абсолвентите получиха дипломите си от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов.



За отличниците на випуска бяха подготвени множество награди - плакет „Отличник на МУ-Плевен", комплект медицинска литература от университетския Издателски център, апарати за измерване на кръвно налягане и рекламни материали.

Показателен факт е, че 100% от дипломираните акушерки и медицински сестри на випуска вече са намерили своята успешна професионална реализация в здравните заведения в град Плевен и страната - в клиники на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен, в диагностично-консултативни центрове, в медицински центрове, детски ясли и частни болници.
Част от абсолвентите ще продължат обучението си и в магистърските програми на университета.

Разкрит официално с решение на 40-то Народно събрание на Р България от 16 октомври 2008 г., Факултет „Здравни грижи е най-младото звено в структурата на МУ-Плевен. За кратката си история, факултетът успява да защити програмна акредитация на двете специалности, по които провежда обучение.

Това са специалност от регулираните професии „Акушерка" с обща оценка по критериите 9,39 (от максимална 10,00) и капацитет от 120 студенти и специалност от регулираните професии „Медицинска сестра" с обща оценка по критериите 9,19 и капацитет от 220 студенти.