През последните 30 години на 12 пациенти от отделението по хемодиализа към ловешката болница е присаден бъбрек, съобщи д-р Надежда Дончева. Първият трансплантиран е през 1982 г. и негов донор е била майката. Човекът е преживял пет години с новия бъбрек, но след това 25 години е на диализно лечение. Останалите 11 болни са получили орган от трупен донор. В момента живи са трима от тях. Двама от пациентите обаче не са починали вследствие на усложнение при бъбречната трансплантация - единият е намерил смъртта си в катастрофа, а другият е умрял от белодробна емболия, уточни д-р Дончева.

През последните 30 години през отделението по хемодиализа на ловешката болница са преминали около 850 болни. Сега на диализно лечение са 38 човека и те прекарват в отделението по четири часа три пъти седмично. С трансплантиран орган е в пъти по-добре, отколкото на периодично диализно лечение, категорична е д-р Надежда Дончева.

От юни тази година болницата в Ловеч е сертифицирана от Изпълнителната агенция по трансплантация с удостоверение за откриване, установяване и поддържане на жизнените функции на потенциален донор с мозъчна смърт при налична сърдечна дейност, информира д-р Снежина Митова, зам.-директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч. Така ловешката болница е една от малкото в областните центрове, които могат да извършват дейности по закона за трансплантация.

С полученото удостоверение здравното заведение отговаря на второ ниво - тоест не участва в експлантирането и по-нататъшното трансплантиране, уточни д-р Митова.