Близо 7 000 кв. м ще бъдат зелените площи в центъра на Плевен след приключването на проекта „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен", обяви на пресконференция Евгени Генов - ръководител на проекта.

След реконструкцията на централната пешеходна зона и площад „Възраждане" в Плевен ще бъдат засадени 115 нови дървета, като 111 от съществуващите ще бъдат запазени, а около 20 - стари и болни, ще бъдат отсечени. Сред новите видове, които ще бъдат засадени е японският клен, който е характерен с обагрените си в червен цвят листа. Ще бъдат засадени още дървесни видове като явор, чинар, албиция.

Общата стойност за реализиране на основните обекти по проекта е 4 911 841 лв., от които 4 666 249 лв. са безвъзмездна финансова помощ, а останалите - собствен принос на Община Плевен. Общата стойност за реализиране на допълнителните обекти - „Водни огледала" и „Пеещ фонтан" е 935 038,83 лв. Изпълнението на проекта трябва да приключи до 19 януари 2015 г.

„Целта на проекта е оптимизиране условията на живот, техническите и екологичните характеристики на физическата среда за постигане на интегрирано и устойчиво развитие, гарантиращо безопасност и сигурност, свободен достъп, привлекателност и социално-икономически растеж на Плевен", каза Евгени Генов и допълни, че очакваните резултати са: над 20 хил. кв.м обновена и рехабилитирана площ , близо 7 000 кв. м зелени площи, реновирани водни съоръжения.



Проектът се състои от два подобекта, единият от които обхваща площад „Възраждане" и прилежащите му пешеходни пространства към Военния клуб, НЧ"Съгласие" и от зала „Катя Попова" до площад „Свобода", а другият - централния фонтан на площада", поясни авторът на проекта арх. Красимир Попов.

Предвижда се още изграждането на система за управление на уличното осветление и напоителна система за зелените площи. Изцяло ще бъдат подменени настилки и водохващащи съоръжения и ще бъдат монтирани нови архитектурни елементи. Също така ще бъде осигурено осветление по маршрутите за достъпност.

Поне 30% от старата настилка ще бъде съхранена и впоследствие може да послужи за поддръжка на други части от града. Колкото до новата такава, мога да кажа че в Плевен ще бъде използвана една от най-качествените настилки на пазара, заяви арх. Попов.

По думите му Плевен ще е първият град в страната, чийто център ще е осветен с бяла светлина вместо с традиционната жълта.